Brasserie de la Lesse is een coöperatie met een sociaal doel waar ambachtelijk bier van hoge kwaliteit wordt gebrouwen met Belgische en 100% biologische grondstoffen en erkende knowhow. Als echte brouwerij, verankerd in de 21e eeuw, werkt ze volgens de pijlers van duurzame ontwikkeling, rekening houdend met de economische, ecologische en sociale kwesties van haar tijd. De bieren zijn verkrijgbaar in een reeks klassieke Belgische bieren.
Maa, Din, Woe, Vri : 09h00 - 17h00
Don : Gesloten
+ Bar-uren
Winkel prijzen
Vr : 17u - 20u Za : 10u - 21u Zo : 11u - 19u Van 23/10 tot 01/11 Wo, Do, Vr : 13u - 19u Za : 10u - 20u Zo : 11u - 19u Barprijzen
Maa, Din, Woe, Vri : 9h00 - 17h00 Don : gesloten Zat : 10h00 - 14h00
Ontdek al onze
verkooppunten
Rondleiding + proeverij : 10 EUR/persoon Duur : ongeveer 1h30 Geen minimum aantal deelnemers
Voor reserveringen buiten deze data of tijden (min. groep 10 personen):
visite@brasseriedelalesse.be
Tel : 084 45 75 25
Een brouwerij die de tijd neemt om bier te brouwen, niet het geld. Het productieproces is volledig natuurlijk. Er worden geen bewaarmiddelen, kleurstoffen, additieven, smaakversterkers, stabilisatoren, klaringsmiddelen, schuimmiddelen, correctoren of andere gebruikt die vaak het zogenaamde ambachtelijke bier vervuilen. Qua proces hanteert Brasserie de la Lesse geen enkele forcering. Geen centrifugatie, geen geforceerde CO2-verzadiging, geen pasteurisatie. Er wordt geen gebruik gemaakt van moderne technieken die zijn geërfd van de industrie en die tot doel hebben de productiekosten te verlagen en het bier kunstmatig te verbeteren (kleur, smaak, zachtheid van het schuim, helderheid, verzadiging, enz.). Bier is een levend product, gemaakt met levende grondstoffen. Dat vergt veel kennis en een groot aanpassingsvermogen.
Biologische ambachtelijke pils 4,2%
Verkrijgbaar in fles 33 cl en vat 20 liter
De nieuwste aankomst, de Top Lesse, is een verfrissend, licht en delicaat bitter pils.
U kunt er erg koud en onder alle omstandigheden van genieten, of het nu 's avonds is, met vrienden rond een barbecue, aan de rivier, na het sporten of gewoonweg
Terras.
Wit Traditioneel en Licht 5,5%
Verkrijgbaar in fles 33 cl en vat 20 liter
Blanche de Lessive onderscheidt zich van andere wittinten door zijn lichtheid en frisheid. Het wordt gedeeltelijk gebrouwen met tarwemout. De lichtzure smaak geeft hem een verfrissende en dorstlessende kant.
Zeer vers en kan in de zon worden genoten, als begeleider van een pittig gerecht, gevogelte of vis of zoals u dat wenst.
Lichtblond 6%
Verkrijgbaar in fles 33 cl en vat 20 liter
La Chinette is een blond bier dat verrukt door zijn delicate, sprankelende, verfrissende en dorstlessende smaak.
Sober bitter, verleidt met zijn citrussmaken en zijn bloemige neus dankzij de dryhoptechniek, waardoor het een universeel en zeer gewaardeerd bier is.
Blond en dorstlessend seizoen 6%
Verkrijgbaar in fles 33cl, 75cl en vat 20L
Een echte Waalse Saison, La Saison de Han is een blond bier met een sterkte van 6%.
Waar de Chinette zich onderscheidt door zijn hop, onderscheidt de Saison de Han zich door zijn mouten en zijn specifieke gist.
Een boeiende neus, een unieke smaak, dit bier belooft ons goede momenten van gezelligheid en smaken.
Zoete en smakelijke amber 6,5%
Verkrijgbaar in fles 33cl et vat 20L
Delicaat koperachtig, La Cambrée is een verrassend bier, met subtiele karamelsmaken die opvallen door zijn alliantie tussen lichtheid en karakter.
Je kunt er van genieten als aperitief, als begeleider van gerechten met sauzen of gewoon in goed gezelschap.
Typisch Verbazingwekkend Tripel 8%
Verkrijgbaar in fles 33cl en 75cl
L’Esprit Triple’S heeft een tripel karakter en charmeert met de complexiteit en rijkdom van zijn aroma's, terwijl het toch een zacht en verfijnd bier blijft.
Bij het vuur, als digestief of gewoon voor het plezier, het zal zowel ervaren als occasionele liefhebbers versteld doen staan.
Ronde brunette met karakter 7,5%
Verkrijgbaar in fles 33cl
De speciale mouten en Belgische gist waaruit het bestaat, geven La Rouge Croix zijn unieke mahoniekleur en zijn rokerige en robuuste smaak.
Dankzij de delicate tannines is dit een bier bij uitstek om uw wildgerechten, raclette of al uw chocoladeverlangens te begeleiden.
Winters en geruststellend bruin 8%
Verkrijgbaar in fles 33cl en 75cl
Gebrouwen volgens hetzelfde recept als Rouge-Croix, L’HIVEResse onderscheidt zich door zijn rijke en subtiele kruiden.
Intens bier, om van te genieten na het sleeën, wandelen in het bos of gewoon om de zintuigen en het hart te verwarmen.
Het bier van de brouwer
(Alleen verkrijgbaar bij de Brouwerij)
April 2024 : IPA (verkrijgbaar)
April 2023: Noblesse (bijna uitverkocht)
Wanneer de brouwer zijn verbeeldingskracht en zijn knowhow de vrije loop laat, is het resultaat een kortstondig bier vol verrassingen.
Exclusief verkrijgbaar in de Brasserie de la Lesse en reserveert een uniek moment voor degenen die de kans krijgen om ervan te proeven.
Brasserie de la Lesse werd geboren zoals vele microbrouwerijen. Oorspronkelijk was het een vriendengroep, uit een jeugdbeweging van
Buissonville en liefhebbers van goede bieren vormden een broederschap: de Confrérie du Busson. Van het een komt het ander: ze verlaten de status van consument
met die van producenten.
Gesteund door het succes van hun eerste bieren op lokaal niveau, hebben leden van de Confrérie du Busson in 2011 de voormalige Brasserie Rezette opnieuw in gebruik genomen.
die ooit de bieren “La Rochefortoise” brouwde in het hart van het dorp Éprave. Ze besloten de naam te hernoemen: “Brasserie de la Lesse”, naar de gelijknamige brouwerij
naam die in de 20e eeuw actief was in het dorp Lessive.
Vanaf het begin wilden de collega's een bedrijf creëren dat de uitdagingen van de 21e eeuw zou kunnen aangaan: ethisch, ecologisch, lokaal, duurzaam en burgerlijk. A
ambachtelijke brouwerij die kwaliteitsbieren aanbiedt, gebrouwen met lokale en biologische grondstoffen, waarvan de maatschappelijke impact positief zal zijn, door deel te nemen aan
het creëren van een economisch weefsel tussen lokale actoren die dezelfde waarden aanhangen. Een bedrijf waar utopie werkelijkheid kan worden.
Om dit te doen, besloten ze te kiezen voor het coöperatieve model met een sociaal doel, gebaseerd op de verplaatsing van de economie, het creëren van activiteit in het milieu landelijk en participatief beheer.
Als het sociale doel het produceren en op de markt brengen van bier is, is het sociale doel de herlokalisatie van de economie, duurzame ontwikkeling, participatief management, het versterken van kortsluitingen en veerkracht.
Het werd opgericht in 2011 en biedt 100% biologische ambachtelijke bieren van hoge kwaliteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale grondstoffen, erkende knowhow en respect voor elke natuurlijke fase van het productieproces.
Bierproductie in constante vooruitgang (in hl) :
• 2015 : 1000
• 2016 : 1130
• 2017 : 1280
• 2018 : 1450
• 2019 : 1600
• 2020 : 1650
• 2021 : 1900
• 2022 : 2030
• 2023 : 2150
De coöperatie beschikt momenteel over:
- 3 actieve medewerkers
- 3 medewerkers
- 7 beheerders
- Bijna 500 medewerkers
Werknemers (alph.) :
Julien COLLARD (Reclame)
Emmanuel COLLIN (Directeur productie & kwaliteit)
Élodie ENGLEBERT (Uitvoerend assistent)
Yang Jin FIÉVET (Productie assistent)
Martin LA GRANGE (Technisch directeur)
Antoine NOOTENS (Logistiek)
Raad van bestuur (alph.) :
Philippe BAILLY (President)
Norbert BUYSSE
Christophe CADIAT
Frédéric CAMBERLIN
Julien COLLARD (Directeur)
Vincent DUFEY
Cécile VENNAT
Of het nu gaat om wat er in de brouwerij gaat (aanvoer, grondstoffen, werkgelegenheid, expertise etc.) of wat eruit komt (bieren, afval, reststromen), de Brasserie de
La Lesse streeft er altijd naar om de zaken zo kort mogelijk te houden.
Wat de bevoorrading betreft, werkt de brouwerij onder meer met gerecycled papier, statiegeldflessen, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, kwaliteitsapparatuur om veroudering te voorkomen, lokaal brandhout voor het brouwen.
De bieren worden lokaal verkocht, zowel aan retailers, in de horecasector als aan particulieren.
Of het nu gaat om medewerkers, freelancers, studenten, onderhoud, bevoorrading, dienstverlening, transport, de aanwezigheid van de brouwerij in het hart van het dorp Eprave genereert een diversiteit aan behoeften waarin wordt voorzien door lokale dienstverleners. Het neemt dus deel aan een positieve en positieve cirkel voor de regio. Geen risico's op verhuizing of uitbesteding van arbeid.
Brasserie de la Lesse behoort tot haar medewerkers. Een samenwerker is een burger die kapitaal inbrengt in de brouwerij in de vorm van termijnen van € 250. Dit geld leverde basisfondsen op om te investeren in apparatuur die nodig was voor de ontwikkeling van het bedrijf. De samenwerkers zien dit als een kans om op een transparante, concrete en lokale manier geld te investeren.
Eind 2017 vond de verhuizing plaats naar een oude boerderij die gerenoveerd werd om er een (zeer) energiezuinige brouwerij van te maken: ecologische materialen, stro-isolatie, houtketel voor het brouwen, terugwinning van de geproduceerde energie, verwarmingsnetwerk, behandeling van afvalwater, procesoptimalisatie om het water- en energieverbruik te verminderen, groene stroom, zonnepanelen, etc.
Coopérative à finalité sociale
Rue du Treux 4
5580 Éprave
Tel : 084 45 75 25
Fax : 084 45 75 26
TVA : BE 0835 403 392
IBAN : BE18 8601 1279 0265